Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2011 20:28 - Ветровете на времето /и изкуството да ги гониш/
Автор: mirrorman Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2154 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Християнството? Свикнали сме с небезоснователното твърдение, че именно то най-дейно е ваяло облика на цивилизацията ни в продължение на дълги, мрачни векове.Ако ни попитат за "християнските добродетели" заучено изреждаме: добри дела, почит към другия, кротост...Но тези черти вече са почти напълно зарити под последният исторически пласт довят от силните революционни ветрове. Но такива сме си ние - хората. Почти всичките ни революции са разрушителни. Тъкмо да се озовем сред съграден свят и започват да ни липсват руините.Новите добродетели са хитрите дела, налагането над другия, пробивността, самодоказването. Иронията се състои обаче в това, че най-неподготвените налагат най-агресивно самоутвърдителния си терор. Тези накърнени хора са буквално навсякъде. Може  би в момента някой от тях чете това и възнамерява да спре дотук...Но зная, че няма.
Днес се ненавижда умствената ампутираност на вярващия, безотговорността му и характерната оправдателност с Бога,  волята заменена от сляпото упование. И от всичко това се извежда, че осланящият се на вярата никога не се развива, завинаги си остава надзираваното от строгият родител дете. Че религията е най-добре работещият механизъм за манипулация изобретяван някога.
Но един момент само, не пропускаме ли нещо? Иисус казва: "Кесаровото - кесарю, Божието - Богу."
"Моето царство не е от този свят."
 Според вас трудно ли е да се схванат тези негови простички обяснения? Христос не съветва вярващите да бъдат глупави, незаинтересувани, безотговорни, изолирани, да се подчиняват сляпо и да търпят без да разбират. Напротив, казва им да бъдат мъдри и да умеят да разграничават злободневното от духовното, земното от трансцедентното. За мен думите му звучат така : "Дайте им това, което искат. Нека упражняват властта си както намерят за добре. Това е техният избор, според който ще живеят и ще носят съответните последствия.Те ще моделират себе си според тези си избори."
А и не случайно посочва именно монета с лицето на владетел върху нея. Парите, властта, съответно насилието, манипулацията... Те винаги са били вплетени едно в друго, въртят се, самозадвижват се, генерирайки у хората страхопочитание и величие.И може би безнаказаност.
 Иисус не се противопоставя на волята на силните на деня, но разкрива, че ако се
разграничаваме от техните дела, ако не се идентифицираме с тяхната нравственост, то можем да ги ограничим само до мястото и времето, за да останат там завинаги. И наистина, когато имате тази мотивация и разбиране, тази прозрачност, тази пропускливост, нежеланите ефекти на властта ще минават през вас без да оставят съществени следи в духовната и интелектуалната ви същност.
Единственият недостатък на тази философия е, че по принцип не е присъща за човешката природа т.е. същината и пълнотата й се отдават на твърде малко индивиди, понеже се крепи на рядката комбинация от качествата: дълбока сензитивност и сила.
Не, не искам да излиза, че за да живее в хармония човек трябва предварително да е надарен с невероятни духовни аристократични качества. Не искам да звучи като че ли отново попадаме в неравнопоставеност.Според някои запознати изследователи обаче, съотношението на хората с афинитет към духовността винаги е било едно и също през цялата човешка история. Вероятно това също се определя чисто генетично.Владетелския характер, подчинеността и всички останали специфичности у индивидите също са предопределени от предците и естествените ни потенциали за развитие. Така че нека не се залъгваме, че от всеки може да излезе папа, генерален директор, всестранно надарен артист или гениален монтьор. Духовенството също си има своите дарования и това са хора родени със специфична предразположеност на ума, с потенциал и талант, също както е при артистите и учените. За такива хора например е характерно да проявяват изключително дълбока проницателност в наблюдението на света или дори сами да се доближават до велики достижения на религиозната философия без да са били запознати с тях. С други думи, това което на други коства години обучение, за тях може да е въпрос само на няколко часа съзерцание и разсъждение. И трябва да ви кажа, че да се следват такива хора е толкова естествено, както е естествен стремежа на растящите нагоре дървета.
Очевидно е, силата на човечеството се крие именно в многообразните таланти на отделните индивиди. Съчетавайки най-доброто на което сме способни поотделно можем да се развиваме заедно. Този принцип е толкова логичен, толкова натурален, но въпреки това, духът на съвремието ни внушава, че от всеки може да стане това, което си науми, стига да бъде упорит и отдаден. Това са пълни глупости. Някои хора могат да си докарват добри парици от писането на книжки с рецепти за забогатяване и отлична кариера, но все пак е близо до ума, че ако беше възможно на всеки на когото бъде предоставена тайната да се превърне от "господин никой" в "голяма клечка" , то не би било в интерес на просветените да се сдобият с безбройна и равностойна конкуренция от милионери. Днес може би всеки млад човек си мечтае за ултрамодерен офис, не особено тежка работа пред компютър, солидно заплащане и всичко, което може да се купи с него. Но трябва всички да не сме много наред, за да допуснем ,че е възможно всеки да се разположи в удобното кресло и парите да потекат. Всеки си мисли, че го заслужава, но е практически невъзможно. И въпреки това някои хора много упорито повтарят и повтарят, налагат това мислене у младите хора, утвърждават един стандарт на живот, който на практика не може да бъде приложен за всички.
Трябват ни също така и зидари, земеделци, шофьори, електротехници, всички работнически професии за които обикновено  не се говори,не се рекламира, защото са обикновени, едва ли не за тях не се изискват някакви особени качества. Пък и това са трудни професии, свързани са с много повече усилия: и физически и психически, а заплащането им е ниско. Мисля си, че с такъв светоглед, разширяващ се с такива темпове, е най-добре да побързаме да осъвършенстваме роботите си, за да ни отърват завинаги от омразния труд, който ни направи човеци. И дано не се сбъдват сценариите от научно-фантастичните филми, в които онеправданите машини въстват и ни подчиняват.
Всички тези съвременни тенденции са основани на много, много погрешно схващане, на изопачаване и дори директно на лъжа. Лъжа, която предразполага към сблъсък между различните, а не на допълване. Ако не си способен да се изкатериш до работа като дизайнер или мениджър ти просто си индивид второ, трето качество. Много млади хора правят невъзможното за да се докопат до мечтаната позиция в обществото, което ще ги направи значими. И момичето от село се заинатява, за няколко години се превръща в машина, работи и учи, понякога взема изпити и по алтернативни начини, жертва всичко за великата си кауза...
Завършва икономика, започва работа като кредитен експерт. Аз отивам да си погася заема и се сблъсквам с нейното примитивно поведение, оскъден речник, кошмарен правопис, никакви умения за комуникация, никаква адекватност към клиента. Ниският интелект се натрапва властно, макар и щедро козметиран с модно облекло, грим и прическа. Не искам да ме обслужва човек, който е по-неподготвен от мен самия. Това момиче е трябвало да произвежда прекрасни праскови, да развъжда първокласни овце или да отгледа най-здравите и красиви  синове.
Кому беше нужно да обръща с главата надолу всички естествени природни закони, за да си угоди на ината? А и сега сещате ли се колко лоша услуга на обществото правят "вузовете" като търгуват с образованието? Образованието трябва да е мъдро премерена инвестиция, а не продукт, пробутван на всеки.
 Дадох този пример напълно случайно и непреднамерено. Ясно ми е, че сега спасението за много хора е да се влеят в големите градове. Но примерът ми важи, разбирате какво имах пред вид и върху какво акцентирах. В професията си тя никога няма да бъде по-полезна на някой друг отколкото на самата себе си.
Направих това солидно отклонение, за да ви покажа нагледно, че днешните светски схващания за организацията на обществото и нравствените ценности на индивида далеч не са по-добри от така арогантно критикуваната "религиозна система за контрол над човечеството".Чисто и просто в миналото всеки си е заемал естественото място. Да, било е престъпление нарочно да се държат хората в непросветеност, било е зверщина да се наказват сурово за всяка проява на индивидуалност. Но сигурни ли сте, че конкретно за онези хора, в конкретно онази епоха е било възможно друга практика да доведе до нещо по-добро? Щом през "тъмните векове" света е бил такъв, значи е трябвало да бъде такъв, за да може днес да е различен. Получили сме си уроците. Сега ние, ако наистина сме повече разумни отколкото емоционални същества, ще
запазим целият си предишен опит, няма да го изтриваме няма да го замажем с коректив, няма да го отричаме. Напротив, ще го ценим, ще го изследваме, ще извлечем ползата дори от вредата му.
В по-съществената си част тези разсъждения бяха провокирани от безспорно майсторското филмово произведение "Духът на времето".
Авторите му боравят вещо с фактите, градейки  солидно позицията си. За мен обаче това се оказа фасада, чиято тънка боя, осветена по-интензивно, започна да прозира, издавайки доста неоправдани академични и изследователски претенции, явни спекулации и изкривявания.
Става дума за първата част, в която се развива теорията, че в дъното на днешната
конспирация срещу обикновения човек стои именно старата школа на кръвожадните и алчни кардинали,папи, инквизитори и т.н. Техните порочни практики са известни на всички ни.
Предполагам че на теологично и исторически грамотните хора им е също толкова известно, че те нямат абсолютно нищо общо с личността на Христос и неговото учение, философия, нравствено-етични норми или както предпочитате...Всички тези лъжехристиянски средновековни мракобесници са се превърнали в продължение на фарисейските подтисници, които Иисус критикува, но многократно по-безумни.
Но авторите на филма не дадоха думата на месията нито веднъж. Не съпоставиха нагледно учението му в сравнение с тяхното. Никак не е трудно да се досети човек защо. Ако бяха цитирали този гениален мъж, то думите му биха били в толкова съвършен унисон с тяхната идея, че това би заприличало на филм с християнска пропаганда. И явно авторите са преценили, че най-добре ще се предпазят от такъв нежелан развой, като по абсолютно измъчен и жалък начин се опитват да го изтъкнат като дребен плагиат,мошеник и дори заблежете: като никога несъществувала личност.
Това последното е наистина доста смешно и отнема доста от като цяло солидната тежест на този популярен труд.Всичко това е наистина жалко и дребнаво, от такава пропаганда губи самото просвещение, защото как в възможно да се претендира че се разпръсква светлина за ума, а всъщото време да се затъмняват други аспекти на познанието? Обяснявам си явната неприязън към личността на Христос с все по-нарастващата агресия към античовешките дела на всевластната църква от миналото. Твърде много поколения вече са възпитани в това отношение
към християнството, без да са имали възможността да го опознаят и изпитат сами, пречистени от изопаченият опит на предците си. Наистина, огромна е вината на лицемерната институционна църковщина. Нито нихилистите, нито материалистите, нито мохамеданите, нито мизантропите, нито комунистите, нито дори сатанистите не могат да се похвалят с такова зловредно влияние над образа на спасителя, както това се отдава на самозабравилата се лъжедуховна власт.
Така че аз не виня създателите на "Цайтгайст".
По скоро виня всеки, който проявява престъпният мързел да вярва на всичко, което му се поднася без да го дисектира и изследва внимателно.Да, наистина, едва ли са много хората, които най-малкото могат да отделят такова време, но едно е сигурно. Никой няма да го свърши толкова добре, колкото вие самите.


Бележка:
Местоименията и нарицателните на Иисус от Назарет умишлено не са изписани с главни букви.
Смятам този похват да се величае личността му за напълно ненужен и помпозен. Едва ли големите букви могат да дадат действителна представа за големината на делата.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sestra - Точни и според мен наблюдения
20.08.2011 08:31
и изводи, но аз все по-убедено си мисля, че това, което се отнася до "ние" за хората все повече стеснява обхват. Обществените структури са ненадеждни и не се вижда поне според мен просветляване, затова "ние" се отнася до инициативи, събиращи хората временно. И по-конкретно ги виждам подобни инициативи предимно в изкуството.
цитирай
2. vesi3003 - ;)
20.08.2011 16:16
Не искам да казвам отново в какво се превръщат хората напоследък защото мисля, че ще прозвучи като клише... Просто се радвам, че все още има и от ''друго мислещите''. Може да са доста по малко но пък не се изгубват някъде по пътя, както става при повечето. Поздравления за хубавия постинг!
цитирай
3. mirrorman - Поздрави и искрени благодарности : ...
21.08.2011 19:33
Поздрави и искрени благодарности : )
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mirrorman
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 33136
Постинги: 15
Коментари: 62
Гласове: 116
Архив